clusterVineri, 03 octombrie 2014, s-a constituit Clusterul Regional Balneoturistic Transilvania Nord-Vest, care acopera Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, Romania.

Evenimentul, organizat de Salina Turda Durgau SA împreuna cu Fundatia Amfiteatru si Asociatia Clusterelor din Romania, a avut loc în amfiteatrul Minei Rudolf din Salina Turda, într-o atmosfera inedita.

Dupa cuvantul de bun venit al dlui director Toth Vasile Simion, dl prefect Vuscan Gheoghe a tinut un scurt discurs, dupa ce dl senator Cordos Alexandru a exprimat importanta activitatiilor din cadrul clusterului care deservesc la dezvoltarea balneoturismului în regiunea respectiva.

Dl. Vajda Lajos, vicepresedintele Asociatiei Clusterelor din Romania a tinut o prezentare comprehensiva asupra clusterelor si asupra conceptului de clusterizare.

Dl. Aurel Borsan, presedintele Fundatiei Amfiteatru, moderatorul evenimentului, a prezentat Protocolul de Constituire, participantii avand posibilitatea de a interveni si de a face propuneri în realizarea formei finale a documentului.

Conferinta a fost încheiata cu semnarea Protocolului, iar în viitor se va organiza o conferinta de consolidare a clusterului cand se vor desemna vicepresedintii.

Presedintele Clusterului Regional Balneoturistic Transilvania Nord-Vest este Cristian Octavian Matei, directorul general al Companiei de Apa Aries SA.


La eveniment au mai fost prezenti:
Anne-Marie Duminica – Departamentul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Alexandru Cristian Rada – Departamentul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Mediul de Afaceri si Turism, Alexandru Constantin – Asociatia de Turism Medical, Fülöp-Nagy János – Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania, Constantin Munteanu – Asociatia Romana de Balneologie, Ioana Dragos – Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Daniela Calinescu – Institutia Prefectului, Judetul Bihor, Oleleu Ioan – Consiliul Judetean Cluj, Simona Barsan- Institutul de Cercetari pentru Instrumentatie Analitica, Ancuta Ivan – Centru de Transfer Tehnologic Cluj Napoca CENTI, consilierul judetean Remus Lapusan, reprezentanti ai administratiilor locale si judetene din Bihor, Maramures, Bistrita Nasaud, reprezentanti ai Universitatilor din Cluj si Oradea, hotelieri si operatori de turism, etc.

La reusita evenimentului a contribuit Centrul de Transfer Tehnologic Cluj Napoca CENTI si Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

Clusterul Regional Transilvania Nord-Vest este al treilea cluster desemnat balneoturismului din Romania.

Primul cluster din Romania care are ca obiectiv principal dezvoltarea turismului balnear este Clusterul Regional Balneoturistic TRANSYLVANIA din Regiunea Centru care s-a constituit pe 14. februarie 2014. Managementul clusterului este asigurat de Fundatia Amfiteatru si Asociatia Clusterelor din Romania., iar presedintele clusterului este Péter Ferenc, primarul orasului Sovata.

În august 2014 s-a desfasurat si constituirea Clusterului Regional Balneoturistic Muntenia, la Amara, care cuprinde Regiunea Sud si al carui presedinte este Victor Moraru, primarul orasului Amara si presedintele Asociatia Statiunilor Balneare si Balneoclimaterice din Romania. Managementul clusterului este asigurat de Asociatia Statiunilor Balneare si Balneoclimaterice din Romania

Initiatorii clusterelor balneoturistice din Romania sunt :

  • Asociatia Statiunilor Balneare si Balneoclimaterice din Romania
  • Asociatia Clusterelor din Romania-CLUSTERO
  • Fundatia Amfiteatru,
  • Organizatia Patronala a Turismului Balnear din Romania
  • Asociatia Romana de Balneologie
  • Asociatia de Turism Medical
  • Autoritatea Nationala pentru Turism

Lasă un răspuns

Post Navigation