In perioada 30 august – 1 septembrie 2013, Singeorz Bai a fost gazda Conferintei Nationale „Turism si sanatate”, eveniment care continua seria manifestarilor organizate de Fundatia Amfiteatru pe tema turismului de sanatate. La eveniment au participat, din partea autoritatilor publice centrale si locale: dr. Vasile Cepoi, Consilier de Stat, Cabinetul Primului Ministru al Romaniei, dl. Virgil Stancu, Consilier personal Ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism Maria Grapini, dl. Pugna Alexandru – Vicepresedinte, Consiliul Judetean Bistrita Nasaud, dl. Florin Moldovan – Manager Public, Consiliul Judetean Bistrita Nasaud,  dl. Roland Vening – Primarul Orasului Singeorz Bai. Semnalam prezenta d-lui profesor Stelian Brad – Prorector al Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, d-nei arhitect Vrabete Mihaela – Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, d-nei doctor Rodica Ghiuru – Presedinte al Societatii Universitare de Medicina Interna si Geriatrie – Gerontologie Iasi, d-lui Ben Mehedin – Director de comunicare – Fundatia ADEPT, d-lui Vajda Lajos – Presedinte al Clusterului Inovativ al Biomasei Green Energy din Romania, d-lui Cristurean Leon – Presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine, d-lui Niculai Traian – Vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine si a altor specialisti din domeniu.

Expunem in continuare principalele concluzii ale Conferintei Nationale „Turism si sanatate”:

•           Aprobarea de catre Guvernul Romaniei a Memorandumului privind turismul de sanatate este un fapt fara precedent, extrem de util;

•           Intalnirile directe cu autoritatile publice locale si intreprinzatorii din domeniul turismului de sanatate contribuie la clarificarea unei viziuni si strategii cuprinzatoare privind: utilizarea resurselor naturale, administrarea bazei materiale, sistemele de finantare si dezvoltare adecvate domeniului etc;

•           Autoritatile publice locale, mediul academic si specialistii apreciaza faptul ca sunt consultati si pot participa cu solutii concrete la strategia nationala privind dezvoltarea si promovarea turismului de sanatate. In acest sens se propune ca Forumul International pentru Turismul de Sanatate ( 8-10 noiembrie, Targu Mures) sa fie organizat sub egida Guvernului Romaniei si sa se asigure o participare cuprinzatoare a principalilor factori a caror activitate este influentata de Directiva 2011/24/UE a Parlamentului European si a  Consiliului din 9 martie 2011. Este vorba, in ultima instanta, de pozitionarea Romaniei fata de unul dintre cele mai dinamice sectoare economice:  turismul de sanatate. Daca Romania nu va fi pregatita, se irosesc importante oprtunitati pentru export si -totodata- pentru dezvoltarea comunitatilor.

•           Reprezentanti ai mediului academic si ai Asociatiei  clusterelor din Romania au prezentat si argumentat necesitatea dezvoltarii de tip cluster pentru turismul de sanatate, insistandu-se pe necesitatea elaborarii de catre autoritatile responsabile a unor documente realiste, care sa stimluzeze dezvoltarea. In mod concret finantarile prevazute prin Ghidul solicitantului pentru masura 133, Axa prioritara 1 (POSCCE) blocheaza, nu stimuleaza crearea de clustere, astfel incat recomandarile specialistilor au fost sa se infiinteze clustere fara a se raporta (in faza asta) la sprijin prin finantari europene. Aceste modele de organizare a activitatilor economice stimuleaza economiile locale si influenteaza calitatea vietii pe termen lung.

•           Problemele administrarii bazei materiale a turismului de sanatate trebuie sa faca obiectul unei discutii separate, cu factorii implicati.

•           Participantii din zona au subliniat necesitatea reintroducerii statiunii Singeorg Bai in circuitul national si international, resursele fiind exploatate partial. In masura dezvoltarii unor centre pilot pentru turismul de sanatate, Singeorz  Bai este optiunea pentru bolile digestive si ale ficatului. Deasemenea s-a argumentat posibilitatea integrarii si potentarii turismului de sanate printr-o mare bogatie turistica a zonei: ecoturism, turism cultural, turism rural, gastronomie, traditii etc. O contributie importanta in acest sens a adus-o Fundatia ADEPT.

•           Fundatia Amfiteatru si Primaria Singeorz Bai a initiat un grup de lucru care va oferi in cca o luna principalele elemente ale dezvoltarii unui Sistem de Turism Local, prin Centrul Regional de Resurse in Turism (a fost deosebit de apreciata activitatea de formare profesionala derulata prin acest centru).

Lasă un răspuns

Post Navigation