In 1950, 25 de milioane de turisti plecau in vacante peste mari si tari. In 2005, numarul acestora ajunsese la 803 milioane. Pana in 2030 unele prognoze sugereaza ca numarul turistilor din intreaga lume va atinge pragul de 2 miliarde, iar suma totala a cheltuielilor acestora pe parcursul calatoriilor va ajunge undeva in jurul sumei de 1000 de miliarde de euro. Cifrele par socante, dar sunt reale, bazate pe cercetari si spun totul despre lumea in care traim. Si daca aceste cifre nu v-au convins, atunci aducem ca argument Organizatia Mondiala a Turismului a Natiunilor Unite, care apreciaza ca turismul va creste cu o rata anuala medie de 4,1% pe an intre 1995 si 2020, depasind cu mult cifra PIB-ului in lume.
Dincolo de toate acestea, turismul nu mai reprezinta de mult o piata. Reprezinta mai multe piete emergente. Globalizarea a transformat turismul dintr-o activitate de sezon intr-o activitate de nevoi. Exista excursii la campurile de lupta celebre si excursii catre locuri biblice, excursii Dracula si excursii ecumenice, exista excursii gastronomice si excursii find-your-roots (descopera-ti radacinile), iar acestea sunt doar cateva exemple. Mintea omului lucreaza continuu, inoveaza constant, se adapteaza si gaseste solutii eficiente in acest segment. In toata aceasta industrie turismul de sanatate este doar o nisa in cadrul unui gen extrem de larg de calatorii posibile.
In turismul de sanatate, diferentierea produsului merge dincolo de intalnirea medicala, strict definita. Tratamentul in strainatate da pacientului posibilitatea unui pachet care poate include, spre exemplu, o zi de sarbatoare intr-o tara straina si o terapie pentru o anumita afectiune, dar nu toti pacientii isi doresc asta, tocmai din acest motiv: turismul medical si turismul de sanatate nu sunt sinonime. Multi oameni vor separa mai degraba turismul de o operatie, decat sa le consume pe ambele intr-o singura calatorie. Astfel, confor unor studii recente in cazul in care sunt nevoiti sa mearga intr-o tara straina pentru a se trata de o afectiune care le pune viata in pericol, oamenii vor prefera sa se intoarca acasa pentru odihna, de cele mai multe ori imediat dupa ce obtin permisiunea doctorilor. Alti pacienti, insa, vor considera ca un nas mai drept, nu este un motiv care sa-i impiedice sa vada locuri noi. La acest segment se refera turismul de sanatate, aceasta este clasa pacientilor care isi doresc sa completeze tratamentul medical cu o componenta non-medicala intr-o astfel de calatorie.

Lasă un răspuns

Post Navigation