Putini stiu ca primele forme de turism au avut ca obiectiv principal cresterea imunitatii organismului, vindecarea si in general preocuparea pentru sanatatea organismului. Prima inregistarare istorica a turismului de sanatate dateaza de mai bine de 2000 de ani, atunci cand primii pelerini calatoreau din jurul Mediteranei la Epidaurus, in Pelopones. Acolo se spunea ca este locul de nastere si sanctuarul Zeului Sanatatii, Asklepios, fiul lui Apollo. Pe vremea romanilor, “luarea apelor” era un lucru popular, iar spa-urile dateaza de mai bine de 2000 de ani, curele de sanatate legate de efectul benefic al apelor fiind un obicei comun in multe regiuni ale imperiului. Numeroasele SPA-uri si locuri sacre ale caror ruine se gasesc in multe parti ale Europei reprezinta marturia inceputurilor efective ale tursimului local, de vreme ce oamenii calatoreau dintr-un loc in altul pentru a obtine astfel de beneficii fizice si psihice.
Incepand de atunci, aceste locuri terapeutice speciale, peisajele, de la izvoare la munti si de la temple la catedarale, au jucat un rol semnificativ in majoritatea culturilor. Turismul de sanatate, intr-o forma relativa, are o lunga si neintrerupta istorie. Ceea ce astazi desemneaza turismul de sanatate, inca mai variaza din punct de vedere al abordarii, al evolutiei sociale sau al altori factori, dar trecutul si prezentul se imbina incontestabil in acest domeniu, mai mult decat in altele.
In jurul anului 1700 I.H. apa era recunoscuta ca avand puteri miraculoase pentru organism, iar Hipocrate, filosoful si parintele medicinei, avea sa afime dupa indelungi cercatari ca, “pentru vindecare apa este cea mai buna dintre toate leacurile”.
Cultura bailor termale a evoluat din Valea Hindu, in Grecia si Roma antica, de la primele conducte de apa, la primele bai si pana la amenajarea unor piscine de rau. Marturiile istorice vorbesc despre faptul ca persanii foloseau baile de aburi si namol si stiau despre efectele bailor in Marea Moarta, locul uinde se spune ca insasi Cleopatra a mers pentru o terapie prin imersie, in jurul anului 200 I.H.