Poate fi sănătatea (și) resursă pentru dezvoltare?
Pregătind urmatoarea ediție a Forumului Internațional pentru Turismul de Sănătate, am revizitat programul la care muncim de peste 10 ani. Am organizat anual Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate, în unii ani câte două ediții, cu parteneri statornici: Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România, Asociația Română de Turism Medical, Clusterul Balneoturistic Transylvania, Clusterul Medical „Sănătate România”. Am beneficiat de participarea unora dintre cei mai implicați specialiști din țară și străinătate. Parteneriatul cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, condusă de dl. Vasile Cepoi, a dat reprezentativitate și consistență întregului program.
Realitatea este că pacienții devin tot mai mult, volens-nolens, turiști pentru simplul motiv că aceștia consumă servicii și produse de sănătate în afara localității de reședință. Acest fapt, îndeamnă la o abordare de tip turism responsabil, concept adaptat și implementat – de noi – în România (www.turismulresponsabil.ro).
Gestionat corect, turismul de sănătate este unul responsabil.
În cele 10 ediții ale Forumului Internațional pentru Turismul de Sănătate am parcurs principalele probleme ale domeniului. Am avut șansa să lucrăm cu organizațiile reprezentative la nivel internațional. Am lucrat cu nucleele de profesioniști din România. Am redescoperit rădăcinile și valorile clasice ale turismului de sănătate românesc, cele care trec de conjuncturi și abordări perisabile.
Ediția a XI-a a Forumului Internațional pentru Turismul de Sănătate o vom dedica educației și cercetării. Vom lansa teme și linii de dezbatere, pentru că dezvoltarea domeniului pune multe întrebări și caută răspunsuri și soluții.
Oricum, suntem pe un drum fertil, provocator dar mai ales dinamic.
Doua sugestii de lectură în pregatirea forumului:
Steve Hilton – Mai uman (Editura Publica, 2016) și Aurelian Borșianu – Bibilografia balneologiei în Ardeal pana la anul 1900 (Teză de doctorat prezentată la Universitatea „Regele Ferdinand I” din Cluj, Facultatea de medicină și farmacie, 1932)
Steve Hilton – Mai uman
„Mai uman” este un manifest și o chemare la acțiune pentru un mod de viață mai responsabil și mai uman, care ne va face mai productivi, mai impliniți și, în cele din urmă, mai fericiți.
”Progresul vine din inovație, inovația vine din competiție, iar competiția vine din posibilitatea de a alege.”
”…avem tendința să combinăm doua lucruri care nu au deloc legatură unul cu celalalt: ideea unor servicii medicale acoperite de stat și instituția care le furnizează”
”Prin consolidarea operațiunilor medicale în mari spitale centralizate, îndepărtate de comunitățile locale, am creat un mediu clinic care combate în mod activ intimitatea și îngrijirea personalizată”
”Spitalele fabrici sunt proiectate pentru oricine, mai puțin pentru pacient și familia sa.”
”Toate acestea sunt produse ale sistemului industrial de sănătate pe care l-am construit: spitale mari, operate de mari birocrații care lucreaza cu mari companii farmaceutice. Pacienții-oamenii trec pe planul al doilea sub imperativul sistemului însuși.”
Aurelian Borșianu – Bibilografia balneologiei în Ardeal pana la anul 1900
„Balneologia, ca specialitate deși destul de nouă, și ca învățământ universitar la Cluj abea acum întemeiată, face parte integrantă din practica medicală în Ardeal încă din timpurile romane. E firesc deci, că s’a desvoltat concomitent o întreagă literatură, întâi pentru îndrumarea publicului și apoi – cu cât ne apropiem de apoca noastră – pentru studii medicale și fizico-chimice.”
„Din epoca romană nu ne-a rămas o literatură balneologică propriu zisă. Inscripțiile ce se mai găsesc pâna azi pot însă dovedi la ce grad de perfcție au ajuns instalațiile balneare, în special thermele.”
„Mai târziu, împrejurările politice și culturale, au făcut ca primele investigații și cele mai numeroase să nu fie scrise de autori români autohtoni, și de asemeni să nu fie făcute întotdeauna de medici. O încercare bibiliografică în aceste condițiuni trebuie să cuprindă un material aproape pitoresc. Fără a fi însă numai un material de însemnătate istorică, ci cuprinzând întreg aspectul balneologiei din Ardeal până la 1900, bibliografia ei să producă și o orientare științifică, date fiind îndeosebi întinsele studii facute spre sfârșitul sec. XIX.”
DESCARCĂ LUCRAREA COMPLETĂ – Aurelian Borșianu – Bibilografia balneologiei in Ardeal pana la anul 1900 (Teză de doctorat prezentată la Universitatea „Regele Ferdinand I” din Cluj, Facultatea de medicina și farmacie, 1932)
foto: Adrian Petrisor – Salina Turda