Efectele benefice ale turismului de sanatate asupra economiei interne a unui stat nu mai sunt de mult timp o necunoscuta. Ceea ce insa ramane o enigma pentru cei mai multi dintre cei care ar fi putut, pot sau ar putea contribui la dezvoltarea acestui segment este faptul ca pentru a produce externalitati pozitive turismul de sanatate trebuie adaptat unor cerinte care de mult au depasit spatiul national.
In ultimele doua decenii ceea ce astazi numim turism medical isi incepea timid ascensiunea pe piata globala. Astazi reprezinta un fenomen care si-a pus deja amprenta asupra tarilor aflate in curse de dezvoltare. Cele care s-au adaptat din mers la acest trend au inregistrat deja pasi uriasi, celelalte incearca sa recupereze distanta.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), turismul medical reprezinta o tendinta in crestere cu implicatii economice majore atat pe plan global cat mai ales pe plan national. Beneficiile aduse de dezvoltarea turismului medical au fost recunoscute de aproape toate institutiile importante din lume, iar numerosi cercetatori ii acorda din ce in ce mai multa atentie. In 1989, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) mentiona intr-un raport oficial ca pentru tarile in curs de dezvoltare, comertul cu servicii de sanatate reprezinta o oportunitate, dar si o competitie puternica pentru tarile dezvoltate.
Argumentul adus de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica era acela ca marea majoritate a tarilor in curs de dezvoltare dispun de o oarecare abundenţa de forta de muncă si de capital uman competent, in special in ceea ce inseamna servicii medicale.
Potrivit OCDE, singura problema care ar putea stopa o crestere semnificativa a acestui segment de piata din economia turismului il reprezinta mentinerea unor standarde ridicate de calitate a serviciilor medicale prestate, fapt care poate determina fie cresterea numarului de turisti-pacienti, fie diminuarea acestuia. Efectele unui astfel de fenomen de flux-reflux al turistilor duce in final la stagnarea pietei si in cele din urma la esecul acesteia. Tocmai din acest motiv, in 1997 la Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), care monitorizeaza comertul intre tari, se sublinia ca in acest domeniu, comertul cu servicii, inclusiv servicii de sanatate, poate fi nu doar un factor care contribuie la dezvoltarea tarilor, ci si unul care poate incetini aceasta dezvoltare, motiv pentru care un astfel de segment trebuie exploatat responsabil si mai ales in beneficiul pacientului, in definitiv al turistului care cauta neobosit bucuria vietii.