Pandemia a interacționat cu toate domeniile de activitate ale oamenilor și efectele sale sunt vizibile și astăzi, multe schimbări fiind ireversibile. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, până la 11 octombrie 2022 au fost confirmate 619.161.228 de cazuri de Covid. Între 10-20% dintre pacienții confirmați cu virusul continuă să dezvolte simptome pe termen mediu și lung, precum: oboseală, dificultăți de respirație, dureri articulare, schimbări de dispoziție și lipsa concentrării, simptome cu impact asupra capacității profesionale și sociale. Conform Raportului Mondial al Fericirii alcătuit de OMS în 2021, sănătatea mintală este una dintre cele mai mari victime ale pandemiei.
Deși consumul pentru sectorul turismului de sănătate a scăzut din cauza carantinei, a restricțiilor de deplasare și a fluctuațiilor economice cauzate de restrângererea activității pentru diferite sectoare, interesul pentru tratarea și prevenirea bolilor a crescut semnificativ. A intervenit conștientizarea consecințelor mediului modern de viață, creșterea incidenței bolilor cronice, creșterea cererii pentru diverse proceduri cosmetice și costul ridicat al asistenței medicale în țările dezvoltate. SUA este de așteptat să conducă la cheltuielile de călătorie în domeniul asistenței medicale, iar în următorii ani, și cheltuielile Chinei sunt prognozate să crească considerabil. Printre serviciile oferite în cadrul turismului medical, serviciile terapeutice sunt foarte căutate, iar un număr în creștere de turiști medicali caută acomodări ce includ meditație și servicii wellness. De asemenea, a crescut interesul pentru măsurile preventive, precum: vaccinuri, teste genetice și terapii pentru a stimula sănătatea și imunitatea.
Piața turismului medical a fost evaluată la 105 miliarde de dolari în 2019, scăzând în 2020, dar experții anticipează că până în 2023, piața o să valoreze aproximativ 120 miliarde de dolari, și până în 2025, 182 miliarde de dolari.
În 2021, tratamentele oncologice, cardiovasculare și neurologice au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru turismul medical, cu un număr mic de pacienți, dar cu costul de tratament mai mare.
O schimbare amplificată de pandemie a fost creșterea cererii pentru instrumentele digitale accesibile, aplicațiile validate și dispozitivele purtabile și utilizarea lor în viața de zi cu zi pentru a monitoriza stilul de viață. Turiștii medicali preferă rezervarea prin telefon și online, iar pacienții utilizează din ce în ce mai mult înregistrările electronice de sănătate pentru a stoca informațiile în format digital.
Pandemia a accelerat adoptarea progreselor științifice, tehnologiilor digitale sau robotizarea proceselor pentru îmbunătățirea furnizării serviciilor medicale, precum: serviciile medicale la distanță (telehealth), monitorizarea pacienților în afara clinicilor convenționale sau sistemele de tipul eTriaj, furnizarea de servicii medicale de la puncte de testare drive-through, și centre temporare de vaccinare de tipul pop-up walk-in.
Conform studiului Deloitte „The future unmasked. Predicting the future of healthcare and life sciences in 2025”, la nivel mondial, în prima jumătate din 2020, au fost descărcate 1,25 miliarde de aplicații de sănătate și exerciții fizice, cu 34% mai mult față de aceeași perioadă din 2019. Anterior pandemiei, se estima un avans anual de 15% până în 2025, pentru serviciile medicale la distanță, iar acum se așteaptă o creștere anuală de 20%. Și diagnosticarea virtuală ar urma să crească cu peste 15% anual până în 2030, conform studiului citat. Medicina a suferit o schimbare de paradigmă, datorită progreselor tehnologice în AI, nanotehnologie, calculul cuantic și 5G ce au permis căi de diagnosticare mai rapide și personalizate. Clinicienii sunt, de asemenea, susținuți de instrumente de decizie clinică bazate pe AI pentru a ajuta la furnizarea de intervenții hiper-personalizate de prevenire și tratament.
Pandemia a identificat puncte slabe în toate sectoarele economiei în ceea ce privește căile de comunicare dintre furnizori și consumatori și accesibilitatea produselor și a serviciilor. În cele din urmă, a servit ca un impuls pentru dezvoltarea, îmbunătățirea și valorificarea acestora. Același principiu se aplică și în demersul de eficientizare a domeniului medical, respectiv și în turismul medical care are un cadru favorabil de dezvoltare. Un efect vizibil al pandemiei este conștientizarea nevoii de monitorizare a sănătății, tratare a afecțiunilor existente și importanța prevenției.
Surse:
https://www.consultancy-me.com/news/5350/medical-tourism-market-could-boom-to-180-billion-by-2025
https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/life-sciences-and-healthcare/articles/from-health-care-to-healthy-ageing.html
https://www2.deloitte.com/ro/ro/pages/tax/articles/pandemia-a-demonstrat-ca-limitele-exista-pentru-a-fi-depasite–in-special-in-sanatate.html
https://news.sap.com/2022/10/living-working-with-long-covid/
https://www.who.int/europe/news/item/13-09-2022-at-least-17-million-people-in-the-who-european-region-experienced-long-covid-in-the-first-two-years-of-the-pandemic–millions-may-have-to-live-with-it-for-years-to-come
https://www.chicagobusiness.com/crains-content-studio/roundtable-future-healthcare
https://www.orfonline.org/expert-speak/assessing-the-impact-of-covid-19-on-mental-health/
https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2022/01/11/global-recovery-economics-debt-commodity-inequality