Cea de-a doua editie a Forumului International pentru Turismul de Sanatate a pornit, in organizarea sa, de la necesitatea dezvoltarii turismului de sanatate la nivel national, fapt ce nu poate fi realizat decat prin implicarea activa a principalilor actori din sectorul public si privat, atat din domeniul sanatatii, cat si al turismului.
Un plus adus fata de prima editie, il constituie caracterul stiintific legitimat de existenta publicatiei International Journal for Responsible Tourism, revista stiintifica indexata in baze de date internationale.
Pe parcursul a 3 zile, incarcate cu dezbateri pe teme ce tin de domeniul turismului si sanatatii, practicieni, cercetatori, manageri in turism si sanatate, dar si autoritati publice, din tara si din strainatate au luat parte la prezentari de lucrari si studii internationale, o parte dintre cei mai sus enumerati fiind chiar moderatori ai manifestarii stiintifice.
“In acest moment, ne confruntam cu un fenomen de turism medical care nu ne convine: ne pleaca romanii in afara sa se trateze, si resursele financiare pleaca odata cu ei, prin cheltuielile directe si prin fondurile deontate din bugetul Caselor de Asigurari de Sanatate”, a spus cu aceasta ocazie dr. Vasile Cepoi, consilier personal al prim-ministrului pe probleme de sanatate. Domnia sa a analizat consecintele adoptarii directivei europene in ceea ce priveste turismul de sanatate, subliniind necesitatea de a implementa un sistem de management al calitatii in unitatile ce deserves turismul de sanatate.
“In produsul turistic de sanatate, atractia o reprezinta actul medical, restul este infrastructura. Noi avem toate elementele necesare pentru turismul de sanatate, dar nu avem ceea ce le leaga si le pune in miscare”, a subliniat domnul Aurel Borsan, presedintele Fundatiei Amfiteatru.
Dr. Emilian Imbri a vorbit despre liberalizarea asigurarilor de sanatate si despre importanta promovarii de pachete complete de servicii, atat opentru cei care se trateaza, cat si pentru insotitorii lor.
Domnul Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear (OPTBR), a condus o discutie practica privind turismul balnear.
Prof. dr. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a atras atentia asupra liniei etice a relatiilor medic-pacient si tentatiei comercialului in Turismul de Sanatate si Turismul Medical, inevitabila intr-o societate a Consumului.
Tocmai din acest motiv, Turismul de Sanatate trebuie gandit si adaptat pe specificul local, imbinand cultura locala cu etica si justitia sociala pentru a crea un produs turistic sustenabil.